Октомврийски калейдоскоп

     От осем години Начално базово училище „Михаил Лъкатник“ – гр. Бургас е иновативно училище. Нашите ученици са много добре запознати както с традиционното учене в класната стая, така и с иновативните подходи на новото време. Създадохме тази нова рубрика „Калейдоскоп“, за да Ви разказваме за нашите невероятни преживявания.

Темата за месец  октомври е:

Учим чрез опита в музеи и сред природата

     На 12 октомври 2023 г. учениците от 3. клас проведоха изнесено обучение край археологическите разкопки на  древноримското селище Деултум близо до с. Дебелт.
Те се запознаха с професията на археолозите, които откриват различни артефакти. Научиха, че Деултум е първото римско селище, построено по нашите земи през 1. век. В древността Деултум бил един от най-богатите градове в околността. Стратегическото местоположение, впечатляващото му гардоустройство печелят прозвището „Малкият Рим в Тракия“. Учениците изпитаха гордост от факта, че край нашия град има такова известно селище от древността.

     На същата дата учениците от 4. клас проведоха изнесено обучение в Природозащитен център ПОДА, както и в местността Ченгене скеле. В Природозащитния център учениците научиха, че там се срещат 318 вида птици. Запознаха се с някои видове отблизо с помощта на бинокли.
     В местността Ченгене скеле видяха как се създават предмети от стъкло. Научиха на каква температура се преработва стъклото и техники за направата на определен предмет. Разходиха се и в музея, който се намира в местността. Научиха колко тежи един водолазен костюм, какво е оборудването на плавателен кораб и се запознаха с някои видове обитатели на морския свят.

 

     На 13 октомври 2023 г. учениците от 1. клас посетиха Бургаските солници и Атанасовското езеро. Научиха интересни факти за солта и лечебните й свойства. На Атанасовското езеро се запознаха отблизо с някои видове прелетни птици.

 

     На същата дата учениците от 2. клас посетиха туристическия комплекс “Акве Калиде” в Минералните бани, направиха екопочистване на парка и реализираха няколко екодейности по проекта „Let it grow“. Те научиха интересни исторически факти за комплекса, лечебните свойства на минералната вода. Прекараха ползотворно време сред природата и установиха колко много се замърсяват парковете от различни човешки дейности.

 

На 18 и 19 октомври 2023 г. учениците от 3. клас посетиха Президентството и разказаха:

     Ние, учениците от 3. „а“ и „г“ клас, на 18.10.2023 г. посетихме Президентството.
     На входа ни посрещнаха гвардейците. Разгледахме Гербовата зала и Библиотеката на президентската администрация. С интерес слушахме нашия екскурзовод Димитър Здравков – съветник на Президента по образованието. Най-много ни впечатлиха ордените и медалите, които се връчват от Президента. Пожелахме си, когато пораснем, да ги заслужим!

 

На 20 октомври 2023 г. ученици от 2. и 3. клас организираха учебни екскурзии.

     Ученици от 2.  „г“ и „д“ клас посетиха гр. Белослав. Запознаха се с историята на града и посетиха музейната експозиция „Сенки от миналото“, която се намира в Народно читалище „Съзнание“.
     Учениците от 3. „б“, „в“ и „д“ клас проведоха екскурзия с учебна цел до първите български столици Плиска и Велики Преслав и Мадарския конник.
     В Историческия музей в Плиска научиха, че това е първата българска столица от създаването на нашата държава преди повече от 13 века, а нейният основател е хан Аспарух.
     „Дворът на кирилицата“ впечатли третокласниците с интересните букви.
     В музея във Велики Преслав учениците слушаха с интерес беседата за силната българска държава по време на управлението на цар Симеон Велики. Разгледаха намерените съдове и съкровища, които са притежавали хората по онова време.
     Посетиха и Мадарския конник – барелеф, изсечен на отвесна скала, символизиращ  силата и смелостта на хановете по време на Първата българска държава.

 

   Всички ученици учиха чрез опита в музеи и сред природата, като придобиха нови знания и умения, които ги изпълниха с увереност и удовлетворение от наученото.

Начално базово училище Михаил Лъкатник