Февруарски калейдоскоп

Месец февруари бе изпълнен с различни дейности и инициативи. 

Проведе се състезанието „Лъвски скок“, посветено на честването на 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. В надпреварата взеха участие над 400 ученици. На официална церемония бяха отличени и наградени най–добрите скачачи.

Третите класове взеха участие в състезанието „Стил, грация и красота“, което бе проведено на 12.02.2024 г. и се представиха отлично.

Заради инициативата „Добрият пример“, която осъществяват 3. б клас, гост в Начално базово училище „Михаил Лъкатник“ – гр. Бургас бе Христо Андонов – бивш възпитаник на училището, който е танцьор, хореограф, треньор и приятел с благородно сърце. Децата се запознаха с танцовия стил брейк и хип-хоп, с постиженията на Ицо и неговата школа – Бляк Стайл Скуад, които са впечатляващи!

Учениците от 4. б клас се включиха в инициативата на Народно читалище „Фар – 1946“ – Бургас, посветена на 160 – годишнината от рождението на един от основоположниците на детската литература Стоян Русев – Дядо Благо. Децата четоха от книжката с басни на Стоян Русев „Изворчето на Дядо Благо“, рисуваха нейната корицата, оформиха табло, което украси класната стая, а любителите на краснописа избраха да напишат красиво произведенията „Вол и осел“, „Сокол и гълъб“ и „Босилекът и саксията“.

Учениците от Начално базово училище „Михаил Лъкатник“ се включиха в благотворителния базар под надслов „Надеждата – бяла и червена“, организиран от Студентски съвет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Бургас. 

На 10 февруари 2024 г. в НБУ „Михаил Лъкатник“ се проведе вътрешноучилищния кръг на състезанието на Асоциацията на Кеймбридж училищата KGL 2024. В него се включиха 56 ученици от трети и четвърти клас. Резултатите от състезанието са известни. 11 ученици са с над 90 точки от 100 точки максимум. Аделина Бонева от 3.а клас е с резултат 100 точки в ниво PRE-A1 . Отлично е представянето на Симона Маджарова от 3. б клас – 97 точки. Двете ученички ще представят училището в националния кръг на състезанието. С най-висок резултат /93 точки/ в ниво A1 е Айхан Ахмед от 4. г клас, който ще участва в националния кръг на състезанието.

На 28.02.2024 в НБУ „Михаил Лъкатник“ се проведе училищният кръг на четиринадесетото издание на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee. В състезанието участваха 26 ученици от 3-ти клас и 15 ученици от 4-ти клас, които спелуваха в две паралелни сесии.

При третокласниците шампиони са Мартин Йорданов от 3. в клас /1-во място/ и Стефан Кузмов от 3. а клас /2-ро място/. Четвъртокласниците-победители са Ивет Пантелеева от 4. а клас /1-во място/ и Теодор Кръстевски от 4. д клас /2-ро място/. Според регламента на състезанието, всяко училище трябва да излъчи двама победители, които ще участват в регионалните състезания.

На 29 февруари се състоя последният кръг на училищното състезание, където бяха определени победителите. Нашите борбени пчелички, които ще представят НБУ в регионалните състезания са Ивет, спечелила 1-во място и Мартин, завоювал втората позиция.

На областния етап от състезанието „Ключът на музиката“ се явиха Иванина Тодорова от 4. в клас, Александра Филевская от 4. б клас и Александра Янакиева от 4. б клас. За националния кръг се класира Иванина Тодорова.

На областния кръг от олимпиадата „Знам и мога“ се явиха 12 участници, от които двама са предложени за националния кръг.

По Национална програма „Иновации в действие“ в периода от 20 до 23 февруари учители от НБУ „Михаил Лъкатник“ бяха гости на СУ „Христо Смирненски“ – гр. Хисаря. Наблюдаваха уроци по иновативните учебни предмети „Игри с приказни герои“ и „Нетрадиционни изкуства“, споделяха добри практики и идеи.

Учители от Начално базово училище бяха на обучението „Климатична фреска – да учиш като на игра“.
Климатичната фреска е настолна игра с 42 карти(21 карти за начален етап), всяка от които представлява фактор за изменението на климата. Благодарение на нея участниците преминават през увлекателен процес, който им помага да открият връзката между причините и последствията, свързани с изменението на климата и да потърсят възможни решения за излизане от кризата.

 

Начално базово училище Михаил Лъкатник