Априлски калейдоскоп

Април е творчески месец за учениците от Начално базово училище „Михаил Лъкатник“. 

На 18 април 2024 г. в зала „Георги Баев“ в Културен център „Морско казино“ – Бургас се проведе тържественият концерт – награждаване на участниците в VI-тия ученически конкурс „За моята България“, организиран от НБУ „Михаил Лъкатник“ –  град Бургас, Сдружение с нестопанска цел „Партньори на бъдещето“ – Училищно настоятелство към НБУ „М. Лъкатник“ – град Бургас с медийната подкрепа на Българско национално радио – Бургас, с подкрепата на Община Бургас и Регионалното управление на образованието – Бургас.

 

На 19-21.04.2024 г. Мажоретния състав към НБУ „Михаил Лъкатник“ взе участие в IV Международен фестивал на изкуствата “Планински перли”, гр. Банско. Спечелиха първи места.

 

На 20.04.2024 г. ДТС „Лъкатниче“ взе участие в Националния конкурс „Орфеево изворче“, гр. Стара Загора и спечели трето място.

 

Национална програма „Иновации в действие“ – Модул 1: „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между училищата“.
От 22 до 24 април НБУ „Михаил Лъкатник“ бе домакин по програма „Иновации в действие“. Посрещнахме представители на партньорските училища и представихме иновативни елементи в работата ни. Гостите ни сами трябваше да открият информация за нашите иновации и облика на нашето глобално екоучилище, като откриваха информационни QR кодове. Включиха се в дейности с виртуална и добавена реалност, участваха в спортни дейности на клубовете по баскетбол, мажоретки и модерни танци.

За гостите и учениците от  НБУ учениците от 3. а клас представиха спектакъла „Да пазим Земята“.  Учители и ученици  бяха впечатлени от проведените дейности по програма „Философия за деца“ .

Кулминацията на срещата беше изнесеното обучение в Ченгене скеле и участието в  екологичните работилници и Глобалните дни за действие на програма Екоучилища:
– игра „Разумно хранене“
– игра „Глобални цели за устойчива развитие“
– дейност с озоботи
– „Часът на Девин“
– работилница за устойчиво производство
– да се подготвим за промените в климата чрез храната 
– да се подготвим за климатичните промени чрез възстановяване на екосистемите.

Последния ден учители и ученици се включиха в музикално междучасие, утринна среща, дейности в класната стая на открито и интердисциплинарен урок за Деня на Земята. 

Последната седмица на м. април НБУ се включи с 20 класа в инициативата „Часът на Девин“. Целта на проекта е да запознае децата със значението на водата, ползите от редовната хидратация, както и да изгради добри навици сред учениците, свързани с достатъчния дневен прием на вода. Интересно, чрез анимация и игри бяха представени темите: Водата – незаменим елемент на човешкото тяло, Водата – незаменим елемент от храната и Водата, ключови моменти за хидратация.

Повод за гордост! Отлично представяне на нашите победители и участници в националното състезание Kangaroo Global Linguistics (KGL) по английски език! Похвален много висок резултат за Аделина Бонева от 3.а клас. Поздравления за Симона Маджарова от 3.б клас и Айхан Ахмед от 4.г клас!

 

Децата от ПГ „Звездичка“, съвместно с родители, направиха пролетна градинка и засадиха приятелски семенца на знанието от настоящи за бъдещи първокласници.

На 26.04.2024 г. се проведе традиционният за месец април Великденски базар.

На 26-28.04.2024 г. 14 ученици от 4. а клас взеха участие в националния кръг на състезанието по информационни технологии „IT Знайко“. Всички се представиха отлично. Десет от тях заслужиха призови места.

На 29.04.2024 г. ДТС „Лъкатниче“ взе участие в парад на цветята и концертна програма, организирани от Община Бургас.

На 29.04.2024 г. ДТС „Лъкатниче“ изнесе концерт в НХК Бургас. Учениците от Начално базово училище танцуваха възхитително!

На 30.04.2024 г. децата от ПГ „Звездичка“ имаха тържество. „Вълнение, неописуема емоция, радост и сълзи в очите от щастие…малко думи, с които можем да опишем нашето прекрасно пролетно тържество „Пъстра Китка“ с прекрасните моми и момци от ПГ „Звездичка“- най-прекрасният цветен празник, сътворен от нашите деца!“ – споделя г-жа Ковачева.

Начално базово училище Михаил Лъкатник