Ден за действие по проект „Дейности в гората за ограничаване на климатичните промени“

НБУ "Михаил Лъкатник" и СУ "Св. св. Кирил и Методий" се включиха в Ден за борба с климатичните промени, организиран по проект "Дейности в гората за ограничаване на климатичните промени" и иницииран от Българско движение „Син флаг“. Проектът се реализира по програма "Учим за гората".

Проблемът с климатичните промени и последствията от тях, е все по-наболяла тема в световен мащаб. Като част от усилията за по-висока информираност и предприемане на реални действия обвързани с тематиката, на 21 март в Бургас се проведе Ден за борба с климатичните промени с тема „Горите и биоразнообразието. Въздействие на промяната на климата върху биоразнообразието”.

Събитието стартира официално в 10:30 часа. Мястото, което събра инициаторите – Начално базово училище "Михаил Лъкатник" и СУ "Св. Св. Кирил и Методий" бе площадът в Бургас, който носи името на Солунските братя. Там, възпитаници на двете обучителни институции представиха пред бургазлии, свои съученици и преподаватели реалните последствия от промените на климата върху горите и биоразнообразието. За целта те използваха различни помощни материали, с които проведоха реални опити. Различните работилници, тематични кътове, артзона и игрови образователни модули работиха от 10:40 до 12:00 часа. За да подсилят идеята на мероприятието, децата бяха облечени в зелено – основният и най-типичен цвят на живата природа.

Въпреки неблагоприятните температури на площада, учениците се забавляваха активно заедно с гостите на Деня за борба срещу климатичните промени. Те се запознаха с действието на климатична дигитална станция, която замери на място състоянието на въздуха. Други дейности включваха тематични образователни игри, кръстословица, кутия за полезни екоидеи, модул "енергийна къща", билков и меден кът, засаждане на борче в двора на училище "Св. Св. Кирил и Методий" и други.

Това е поредната зелена инициатива, в които иновативно начално базово училище "Михаил Лъкатник" взема участие. Целта е създаване на устойчиви навици и висока информираност у децата, като предпоставка за отговорно и смислено отношение към околната среда, климата и свързаните с тях промени.

Снимки на събитието можете да видите на следния линк Международен ден на действие – 21.03.2018

Начално базово училище Михаил Лъкатник